Tuesday , 28 April 2015
Terkini
Home » Berita Terkini » Analisis KANSER KULIT mungkin akan menukar cara pemakaian anda
Analisis KANSER KULIT mungkin akan menukar cara pemakaian anda

Analisis KANSER KULIT mungkin akan menukar cara pemakaian anda

Menghalang sinaran berbahaya matahari dari kulit mungkin bermakna membeli pakaian perlindungan matahari.

Tidak syak lagi, diagnosis kanser kulit akan membawa banyak perubahan kepada kehidupan anda. Anda akan sibuk mencari pasukan perubatan yang betul, dan anda mungkin akan ingin mengetahui lebih lanjut tentang keadaan kesihatan anda. Satu perkara yang anda akan mahu untuk menyiasat adalah jenis pakaian anda perlu memakai untuk melindungi kulit anda dari kerosakan selanjutnya dari matahari.

Memilih Pakaian Perlindungan

Warna, keselesaan, patut, dan gaya mungkin penting kepada anda apabila memilih pakaian anda, tetapi ia bukan apa yang diambil kira apabila anda mempunyai kanser kulit. Pakaian dengan kain ketat ditenun adalah yang anda perlu pakai untuk melindungi kulit anda, kata Martin Weinstock, MD, PhD, pengerusi jawatankuasa penasihat kanser kulit di American Cancer Society dan profesor dermatologi dan kesihatan masyarakat di Universiti Brown di Providence, RI

“Pakaian dengan tenunan yang ketat adalah penting -.. Apabila kamu meletakkan ia dibawah cahaya, anda tidak boleh melihat melaluinya Pada umumnya, kebanyakan pakaian telah memberikan perlindungan yang cukup baik daaripada matahari. Kadang-kadang pakaian dengan tenunan benar-benar longgar membenarkan sejumlah cahaya melalui  kerana ruang yang besar antara gentian, “kata Dr. Weinstock.

e604fde8366b7734a48fd0f5420ca2ac[1]

Warna gelap selalunya lebih baik menyaring sinaran matahari dan menyediakan faedah perlindungan matahari, tetapi tenunan kain tersebut adalah faktor yang lebih kritikal. “Warna boleh membuat beberapa perbezaan, tetapi ia tidak sama pentingnya dengan tenunan ketat. Kain membuat perbezaan,” kata Weinstock.

Secara umum, T-shirt yang putih tidak akan memberi perlindungan dari matahari sebanyak  t-shirt berwarna gelap hitam atau lain-lain akan.

Bila perlu kita buang pakaian perlindungan matahari kita

Setelah pakaian anda menjadi lama, pudar, dan stretched out, sudah tiba masanya untuk meletakkan ia ditepi kerana ia akan telah kehilangan banyak keupayaan untuk melindungi kulit anda dari matahari. Pakaian yang stretched out, longgar tenunan kain tersebut, dan lebih ultraungu (UV) sinar boleh melalui dan merosakkan kulit.

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan termasuk:

  • Pakaian kering menyediakan perlindungan yang mencukupi. Pakaian kering menghalang sinaran matahari lebih baik daripada pakaian basah, dan baju lengan panjang dan seluar yang menutup kaki dan lengan menawarkan perlindungan yang terbaik.
  • Poliester berkilat dan sutera. Ya, mereka bahan nipis. Tetapi, mereka juga berkilat, supaya mereka boleh membantu memantulkan matahari, dan UV berbahaya. Kapas tidak luntur, sebaliknya, menyerap sinaran tersebut.
  • Denim gelap. Keupayaan halangan cahaya matahari denim gelap adalah besar: Lengan panjang baju denim gelap tidak akan membiarkan sinar UV matahari mana-mana sahaja berhampiran kulit anda.

 

UPF-clothing-lead-image-710x435[1]

Sun Protective Ratings: SPF untuk Sunscreen, UPF untuk Pakaian

Anda mungkin mengetahui tentang SPF, atau Perlindungan Faktor Matahari, pelindung matahari, tetapi pakaian juga mempunyai rating tersendiri. UPF adalah Ultraviolet Protection Factor yang diberikan kepada pakaian, dan ia mengukur berapa banyak sinaran UV kain yang akan menembusi ke kulit. Sebuah pakaian yang diberi nilai UPF 25 bermakna 1/25 daripada sinar UV matahari akan mencapai kulit anda. Semakin tinggi Kedudukan UPF, lebih baik matahari manfaat perlindungan pakaian ini. Yang gelap baju denim? Kedudukan UPF ialah 1,700.

Jika anda benar-benar mahu menggunakan pakaian anda sebagai alat harian untuk membantu mencegah kanser kulit, anda juga boleh membeli pakaian dirawat khas dengan perlindungan, pewarna berwarna yang menyerap sinaran UV. Selain itu, anda boleh mencuci pakaian anda dalam produk yang disebut Sun Guard (Pelindung Matahari), yang menambah pelindung matahari untuk pakaian dalam cucian. Tambahan ini boleh meningkatkan lagi Kedudukan UPF yang pakaian anda.

Apa sahaja pakaian yang anda putuskan untuk dipakai, adalah paling penting untuk sentiasa menyapu krim pelindung matahari. Tetapi untuk perlindungan tambahan dari kerosakan akibat sinaran matahari, anda tidak salah mula berfikir tentang berpakaian dengan perlindungan kulit.

the-facts-1[1]

 

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE